Chci nejlepší umístění kajuty na lodi. Podle čeho vybírat?

Velké výletní lodě nabízejí celou plejádu kajut. Liší se velikostí, vybavením, koncepci i polohou. Jakou si vybrat, aby vám co nejvíce vyhovovala? Velikost a vybavení závisí na počtu „účastníků zájezdu“ a vašich finančních možnostech. Zároveň byste měli vědět, chcete-li kajutu vnitřní, s balkónem či luxusní apartmá. Teprve potom se rozhodnete pro umístění kajuty na lodi. Uvědomte si, že neexistuje žádná „nejlepší kajuta na lodi“, vše závisí na vašich osobních preferencích a požadavcích.

Chci mít výhled na moře

Fantastické pohledy na blankytné nekonečno a blížící se přístav poskytují přední kajuty s velkými panoramatickými okny od podlahy ke stropu (např. u Royal Caribbean a Carnival Cruise). Na podobně krásné výhledy – včetně zvolna mizející pevniny – se můžete těšit i z kajut na zádi.

Chci si užít co největší balkón

Trávíte-li hodně času venku, na lehátku s knihou a osvěžujícím koktejlem, ale zároveň v soukromí své kajuty, buďte rychlí. Zadních kabin s velkými balkony v rozích lodi není mnoho a zájem o ně bývá velký. Společnosti Celebrity a Royal Caribbean nabízejí zvláštní kajuty „hump“ s prostornou verandou.

Chci plavbu bez houpání

Čím blíže k přídi, zádi či komínu lodě se kajuta nachází, tím větší je pravděpodobnost pohupování, zvláště při větších vlnách. Nechcete-li zažít ani náznaky mořské nemoci, vyberte si kajuty v nižších patrech a co nejblíže středu lodě.

Chci se dobře vyspat

Obecné pravidlo zní: zvolit kajutu, ze všech stran sousedící s jinými. Klidný spánek je pro vás nade vše? V takovém případě se na výletní lodi obloukem vyhněte kajutám blízko nepřetržitého hlomozu různých technologií jako bazény, jídelny, výtahy či prádelny. Příliš klidu si neužijete ani poblíž divadla, nočního klubu, kasina nebo prostorů pro posádku. Pořádný rachot dělá kotva a lodní generátory.

Chci mít více soukromí a pocit exkluzivity

Chcete-li se vyhnout davům v bufetu a můžete-li si dovolit ještě více pohodlí a luxusu, zvolte privátní zónu Yacht Club na lodích MSC Cruises. Kromě kajut tu najdete také bazén, vlastní recepci se službami consierge, restauraci a salón Top Sail Lounge s paroramatickou vyhlídkou na moře. Do privátních prostor Yacht Clubu mohou vstupovat pouze hosté zde ubytovaní, přičemž ale mohou naopak využívat veškerá zařízení na celé lodi.

Chci volnost pohybu

Pro pasažéry s omezenou mobilitou nejsou vhodné kajuty v dosahu veřejných zařízení (jídelna, bazén atd.). Bydlet co nejblíže výtahům znamená v takovém případě naopak výhodu.

Chci wellness na maximum

Dobrá zpráva pro všechny milovníky saunování, masáží a dalších aktivit ve wellness centrech: existují kajuty i v jejich blízkosti. Na lodích Seabourn mají pokoje s přímým vstupem do lázní, na lodích Costa se do lázní Samsara lze z některých pokojů dostat díky speciálnímu skleněnému výtahu. Konec úprku přes celou loď v županu a pantoflích!

Chci rychle hupsnout do bazénu

Kdo má rád koupání a polehávání kolem bazénu, musí si vybrat palubu, na které se bazén nachází. Pokud vodu skutečně zbožňujete, určitě oceníte i kajutu co nejblíže mořské hladině. Uvidíte její cákání a uslyšíte její narážení o plášť lodě. Tak spokojenou plavbu!

Pluje nás více a hledáme ekonomickou variantu

Kajuta vnitřní či s oknem umožňující až 2 či 3 přistýlky je řešením pro co nejekonomičtější variantu. Je ideální pro rodiny s dětmi či party mladých přátel. Je třeba počítat s tím, že přistýlky jsou formou horních sklopných lůžek nebo rozkládacích sofa.

 

Zpět do blogu