Procházka Barcelonou neomrzí

Stačí vyslovit tři pojmy: olympiáda, Costa Brava a Gaudí. Každý si hned vybaví druhé největší španělské město, významný přístav a kulturní centrum Barcelonu. Víte, že mezi jejím jachetním kotvištěm Port Vell a futuristickým parkem Forum najdete hned devítku pláží?

Geografie Barcelony

Katalánská metropole Barcelona se rozkládá u břehů Středozemního moře na severovýchodě Pyrenejského poloostrova, na pomezí Costa Brava a Costa de Ponent. Její hranice vymezují řeky Llobregat na jihu a Besos na severu a hřeben Collserola na severozápadě. Zhruba ve stejném rámci se nacházejí barcelonská předměstí jako Badalona, Sabadell, Terrassa či Sant Andreu de la Barca.
Dohromady zabírají plochu větší než 500 km2, na které žije mezi 5 a 6 milióny obyvatel.

Historie Barcelony

Dlouhou cestu ušla Barcelona od svého založení (jako Barcina) kartaginským vojevůdcem Hamilkarem Barkasem ve 3. století před Kristem až do slavné olympiády v roce 1992. Jak se v jejím držení střídaly jednotlivé národy (Římané, Vizigóti, Maurové, Frankové), její význam zesiloval a upadal. Definitivně pohasl s přesunem královské moci do Madridu sňatkem Isabely Kastilské a Ferdinanda Aragonského. Teprve v 19. století se město začalo jako poupě rozvíjet do krásy, kvůli níž do něj jezdí turisté dodnes.

Barcelona a její slavní rodáci

Nedá se zrovna říci, že by Barcelona byla kolébkou mnoha význačných osobností. Dokonce ani slavný architekt Antoni Gaudí (1852-1926) se v ní nenarodil (ale zemřel). Přesto se jich několik najde:

  • Francesc Pi (1824-1901), prezident První španělské republiky,
  • Ricardo Zamora (1901-1978), jeden z nejslavnějších brankářů fotbalových dějin,
  • Manuel Valls (1962), bývalý francouzský premiér,
  • Joan Laporta (1962), prezident klubu FC Barcelona.

Barcelonské turistické taháky

Představovat hlavní památky Barcelony je možná jak na stěnu paellu házet, takže jen telegraficky. Symbol města představuje věčně rozestavěný chrám Sagrada Família od Gaudího, jakož i jeho další díla: pitoreskní park Güell nebo fascinující obytné budovy Casa Mila, Casa Vicens a Casa Batlló. Společně s koncertním sálem Palau de la Música Catalana a nemocnicí Sant Pau patří do světového dědictví UNESCO.

Co ještě v Barceloně stojí za to

Navštívit Barcelonu zároveň znamená projít se bulvárem La Rambla i sevřenými uličkami gotické čtvrti s katedrálou, porozhlédnout se po živém náměstí Plaça de Catalunya či se projet metrem. Vidět je třeba i pomník Kryštofa Kolumba, fotbalový svatostánek Nou Camp a olympijský stadión na vršku Montjuïc (kam přes mořskou hladinu jezdí kabinová lanovka). Pokud do tohoto ikonického města zavítáte v létě, možná se rádi osvěžíte v moři. V tom případě zajděte na městskou pláž Barceloneta ležící jen kousek od Kolumbova monumentu.

Okružní plavby

Barcelona je jedním z neoblíbenějších přístavů na trasách výletních lodí. Je to také proto, že je zde stále možné něco nového objevovat, a tak ani opakovaná návštěva neomrzí. Přístav Barcelona patří v počtu odbavených cestujících k největším ve Středomoří vůbec.
 

VYHLEDEJ PLAVBY  z Barcelony 

 

Další články:
Přístav Barcelona
Pláže Středomoří dostupné z přístavů

 

Zpět do blogu